Hitta parfym

Parfymkoncentrationer

En viktig del i beskrivningen av en parfym är koncentrationen (andra är exempelvis doftfamiljen och noterna i doften). Eftersom ”ren” parfymolja är oerhört stark, och faktiskt kan vara direkt farlig att applicera på huden, måste alla parfymer spädas. Vilket ämne parfymer späds med varierar, men det absolut vanligaste är att späda med etanol och möjligen vatten.

De fyra vanliga koncentrationsnivåerna är:

Parfymextrakt (Extrait)
Som det kanske framgår av namnet är detta är den starkaste koncentrationen, och innehåller 20-40% doftblandning (dock oftast runt 25%).

Eau de Parfum (EdP)
Detta är den näst starkaste koncentrationen, som håller mellan 10 och 30% doftblandning (oftast ligger de dock runt 15%).

Eau de Toilette (EdT)
Eau de Toilette är den nästa svagaste koncentrationsnivån, oftast runt 10% men kan egentligen variera mellan 5% och 20%.

Eau de Cologne (EdC)
Den svagaste koncentrationen kallas för Eau de Cologne och håller en koncentrationsnivå på mellan 2% och 5%.

Som synes kan dessa klassificeringar ibland överlappa varandra, och en Eau de Toilette från ett visst märke med en koncentrationsnivå på 16% kan således vara starkare än en Eau de Parfum från ett annat märke 15% doftblandning. Är det dock en jämförelse mellan parfymer inom samma märke är det dock alltid så att exempelvis en EdP håller en högre koncentration än en EdT.