Hitta parfym

Parfymfamiljerna

När det gäller att klassificera parfym går man efter den dominerande tonen i doften. Det finns två sorters indelningar i parfymindustrin: den franska och den amerikanska. Den amerikanska delar in parfymer in nio olika grupper (citrus, kryddig, fruktig, aldehyd, orientalisk, trä, grön samt enkla och sammansatta blomdofter). Den franska innehåller åtta parfymfamiljer, som är följande:

Orientalisk

Att en doft är ”orientalisk” innebär i de flesta fall en tung och söt doft, som snarare härstammar från Mellanöstern och Indien än länder som Japan och Kina. Dessa dofter är som sagt ganska tunga, och passar därför bra på kvällen.

Läder

Detta är en typ av doft som var vanligare förr i tiden, men även lever kvar idag i en del delar av världen (företrädesvis som herrdofter). För de flesta är detta inte någon lämplig parfym.

Trä

Parfymer inom träfamiljen är främst tänkta för män, och är i allmänhet dofter med en viss friskhet och torrhet. Ofta blandas citrus/lavendel med cederträ för att ge den rätta strävheten i doften.

Blommig

Precis som namnet antyder hittar du i den här familjen parfymer som liknar blomdofter. Ofta är de fruktiga och friska, och kan användas i många olika sammanhang. Ofta är dofterna inte ”rent” blommiga utan drar även lite åt någon annan doftfamilj.

Fougères

Fougères betyder ”ormbunke” på franska,, och parfymer i denna familjen är sedan 1900-talet främst riktade mot män. Dessa dofter för ofta tankarna åt skog och grönska, inte sällan med en viss friskhet.

Chypres

Precis som Fougères-parfymer drar dessa åt skogshållet, men med lite kryddighet och ofta med en frisk toppnot.

Grön

Parfymer i denna familjen är antingen balsamiska (ger associationer till gräs och ängar – en söt doft) eller friska (mer som skog än äng, lite lättare och skarpare).

Ozon

Ozon är den nyaste doften i parfymfamiljerna, och introducerades så sent som på 1990-talet. Detta är tunna, lätta dofter som ofta går åt citrus, blommigt eller trä. Dessa doftar passar bra till de flesta tillfällen, i synnerhet på sommaren.

Doftnoter

Ett uttryck som ofta används i parfymsammanhang är ”doftnoter”. Detta är en metafor som är lånad från musik, och beskriver enkelt uttryckt processen och dofterna efter att parfymen applicerats. Det finns tre olika doftnoter:toppnoter, mellannoter och basnoter.

Toppnoter (kallas även huvudnoter) är de dofter som framträder direkt efter applicering. Eftersom dessa dofter är viktiga för det första intrycket, och därmed försäljningen av parfymen, läggs mycket möda på dem.Ofta är dessa dofter friska och/eller skarpa. De doftar starkt, men under väldigt kort tid eftersom de består av flyktiga ämnen som snabbt avdunstar.

Mellannoterna (kallas även hjärtnoter) går att förnimma en kort stund innan toppnoterna försvunnit. Hur länge detta dröjer varierar från parfym till parfym: det kan röra sig om allt från ett par minuter till flera timmar. Om toppnoterna ofta beskrivs som ”friska” och ”skarpa” är mellannoterna i allmänhet åt det mer runda och fylliga hållet.

Basnoter uppstår i samband med att mellannoterna klingar ut, och är en viktig del av parfymens helhet. Ofta är basnoterna till för att behålla och förstärka dofterna i topp- och mellannoterna. De tar lång tid på sig att framträda, och i många fall även lång tid på sig att klinga ut (en del basnoter kan t.o.m. förnimmas ett dygn efter att parfymen applicerats).