Hitta parfym

Parfymens historia

Parfym, eller ”Perfume” som det heter på engelska, härstammar från latinets ”per fume” som betyder ”genom rök”. Det svenska ordet härstammar från Frankrike där det kallas för ”parfum”. Parfymen har en mycket lång och intressant historia som sträcker sig så långt tillbaka i tiden som 4000 år. På den tiden var det rökelse som användes, oftast i ceremoniella sammanhang, i gamla civilisationer som Mesopotamien och Egypten.

Senare började dessa dofter även användes i andra sammanhang, och parfymer kom att spela en stor roll i det Egyptiska samhället. Från att tidigare endast ha varit tillgängligt för de högt uppsatta i samhället började parfymer så småningom användes av gemene man. Det gick faktiskt så långt att medborgarna beordrades att parfymera sig minst en gång i veckan. Sin parfym hade man med sig hela tiden, i många fall även efter i graven. Många av dessa parfymer var så potenta att det faktiskt gick att hitta doftspår av dem tusentals år senare när gravarna öppnades.

Trenden spred sig till de andra stora civilisationerna som härskade på den tiden, och snart använde även grekerna och romarna parfym. Romarna gick så långt att de parfymerade sig tre gånger om dagen, och de parfymerade faktiskt även sina husdjur och hästar! Mycket av världens parfym tillverkades på den tiden i Egypten, och landet är faktiskt fortfarande ett av de viktigaste när det gäller produktion av parfym. Stor vikt lades inte bara vid själva doften, utan även förpackningen, något som hållt i sig genom alla år. En lyxig, väldesignad förpackning ger helt enkelt det där lilla extra till en parfym.

Länken från de gamla civilisationernas parfymer till dagens går via araberna, som utvecklade en metod för att extrahera oljor från blommor genom destillation (en procedur som används än idag). Därefter gjorde parfymen sitt intåg i europa och blev enormt populärt, i synnerhet i Frankrike, där det inte bara användes på kroppen utan även på kläder, möbler med mera. Det spred sig även till England, och det sägs att den dåvarande drottningen (Elizabeth) krävde att alla platser hon vistades på skulle parfymeras innan hon anlände, eftersom hon inte tolererade dålig lukt.
Parfymer i början av 1900-talet var baserade på lukter från enstaka blommor, men så småningom introducerades mer abstrakta, komplexa dofter som inte direkt kunde härledas till en särskild blomma. Detta är den typ av parfym vi har idag, som alltså är resultatet av tusentals år av experimentlusta och en kärlek till dofter.